powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

O Ηπειρώτης μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα στη Μακεδονία

Καταγόταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου

Το άγαλμα του Παύλου Μελά στον Παρακάλαμο

Ο Παύλος Μελάς ήταν ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα και αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, στην ελληνική ιστορία. Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας στις 29 Μαρτίου του 1870 και ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Γιαννιώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά και της Ελένης Βουτσινά, κόρης εύπορου κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδυσσό. 
Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου, όπου ακόμα σώζονται τα ερείπια του οικογενειακού πύργου. Ο ήρωας Παύλος Μελάς, στις 18 Αυγούστου 1904, με το επιχειρησιακό όνομα "Καπετάν Μίκης Ζέζας", επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. Πληροφορηθέντες οι Τούρκοι από διάφορους καταδότες περί της εισόδου και της δράσης του Παύλου Μελά έθεσαν προς καταδίωξή του πολυάριθμο τουρκικό απόσπασμα. 
Παρά τις συνεχείς διώξεις του Οθωμανικού στρατού ο Παύλος Μελάς άρχισε ν΄ αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες με βάση τα χωριά Λιγκοβάνη και Λίχυβο. 
Στις 12 Οκτωβρίου, ύστερα από αποτυχημένη επιδρομή στο σλαβόφωνο χωριό Νερέτ (σημερινός Πολυπόταμος), ο Μελάς και η ομάδα του κατευθύνθηκε στα Στάτιστα (σημερινός Μελάς), χωριό τότε πλειοψηφικά σλαβόφωνο. Χωρίς να το γνωρίζει όμως στο ίδιο χωριό βρισκόταν ο αντίπαλος του, ο Βούλγαρος βοεβόδας Μήτρος Βλάχου. Ο Βλάχου θέλοντας να παγιδεύσει την ομάδα των Ελλήνων ειδοποίησε τον τουρκικό στρατό μέσω τρίτων πως στο χωριό βρισκόταν ο ίδιος και έφυγε. Στις 13 Οκτωβρίου το χωριό περικυκλώθηκε από Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών που πίστευε πως κατεδίωκε τον Βλάχου. Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας θα έβρισκε τον Π. Μελά νεκρό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: