powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Μήνυμα του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία


Η 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία, είναι μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως υιοθετήθηκε το 1992 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχουμε καταφέρει να λάβουμε μέτρα, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη εκείνων που έχουν περισσότερο ανάγκη μετά από τις καταστροφικές πολιτικές της πενταετίας 2010-2014.
Ειδικότερα φέτος για πρώτη φορά και νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, προσελήφθησαν ως Αναπληρωτές οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής στις δομές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα ψηφίστηκε νόμος για την απλοποίηση της λειτουργίας των Κ.Ε.Π.Α., ενώ εφαρμόστηκε η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Επιπλέον διασφαλίστηκε με τον νόμο 4387/2016:
•Ολόκληρη η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για τα άτομα με αναπηρία ή για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν. 612/77 είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, ή με βάση τις διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (ΦΕΚ 210 Α`) είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά.
•Η προσωρινή ή οριστική σύνταξη και η εφ άπαξ παροχή απονέμεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στους ως άνω δικαιούχους.
•Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας.
•Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω καθώς και στα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον νέο νόμο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων το 15% των προσαρασσόμενων θέσεων μονίμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης και κατά περιφερειακή ενότητα, φορέα και κλάδο, η ειδικότητα θα καλύπτεται από ανθρώπους με αναπηρία και μέλη οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία.   
Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να νομοθετούμε στο όνομα της ισότητας και με γνώμονα τις ανάγκες όλων των πολιτών της χώρας και ειδικά των ευπαθών ομάδων. Για εμάς η υγεία, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματά των Α.με.Α θεωρούνται απαράγραπτα και αδιαπραγμάτευτα.

Αγωνιζόμαστε για να κλείσει οριστικά ο κύκλος της απομόνωσης, της περιθωριοποίησης και κάθε διάκρισης σε βάρος συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: