powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών «Ελληνική Παράδοση»: Έναρξη εκμάθησης παραδοσιακών χορών, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:15, στην αίθουσα του, Ιωαννίνων και Σινά 95, 20ς όροφος, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου


Το Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών «Ελληνική Παράδοση» σηματοδοτεί και φέτος από την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:15, στην αίθουσα του, Ιωαννίνων και Σινά 95, 20ς όροφος (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου), την απαρχή μοναδικών πολιτιστικών διαδρομών σε μονοπάτια λαϊκής τέχνης και πολιτισμού.
Τα χορευτικά τμήματα, θα ισχύσουν με τις περσινές ημέρες και ώρες.
Οι εγγραφές μας θα ξεκινήσουν από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και κάθε Τρίτη και Πέμπτη 19:00-21.00.
Για εμάς στην «Ελληνική Παράδοση» ο χορός είναι τρόπος ζωής, είναι έκφραση συναισθημάτων, είναι έρευνα.
Είμαστε μια οικογένεια η οποία μεγαλώνει αρμονικά ολοένα και περισσότερο.
Διδασκαλία: Ρούτη Έφη και Τσούνης Βασίλης
Τμήματα για όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες.
Σας περιμένουμε να γνωριστούμε , στην αίθουσα του Σωματείου μας, Ιωαννίνων 95 και Σινά στο Ίλιον (2ος όροφος Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ιλίου)
Επικοινωνία: 6979196187, 6944223470, 6973010304

Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών  ''Ελληνική Παράδοση''

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2006, ιδρύθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό στην παράδοση το Σωματείο Ελληνικών Χορών & Λαογραφικών Ερευνών "Ελληνική Παράδοση", από ανήσυχους και δραστήριους γηγενείς ανθρώπους της πόλης του Ιλίου, με πρωτεργάτες τους ιδρυτές – καταξιωμένους χοροδιδασκάλους του Σωματείου Κο Τσούνη Βασίλη και Κα Ρούτη Έφη καθώς και τον αείμνηστο Πρόεδρο 2006-2013 Λάμπρου Ιωάννη.
Στα δέκα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα η Ελληνική Παράδοση υπό την αυστηρή καθοδήγηση τόσο του αειμνήστου Προέδρου κου Λάμπρου όσο και τωρινού Προέδρου-χοροδιδασκάλου Κου Τσούνη και κας Ρούτη, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 1500 παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό έχοντας τον σεβασμό, την εκτίμηση και αναγνώριση όλων των πολιτιστικών φορέων όχι μόνο του Ιλίου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και πολλών Συλλόγων και φορέων του εξωτερικού.
Αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή είναι ο Δήμος Ιλίου με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία. Οι σκοποί του Σωματείου είναι η διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη των προγονικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας η καλλιέργεια της παραδοσιακής μουσικής και των χορών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, η συλλογή και κατασκευή πιστών αντιγράφων αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών, δημοτικών τραγουδιών και χορών από όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερης σημασίας για εμάς έχει η έρευνα και καταγραφή των τοπικών χορών ηθών και εθίμων από όλη την Ελλάδα, με επί τόπου καταγραφές προσεγγίζοντας την κάθε περιοχή μουσικοχορευτικά, ιστορικά, λαογραφικά αλλά και ενδυματολογικά.
Σήμερα το Σωματείο διαθέτει δέκα χορευτικά τμήματα με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας στην πιστότερη και αυθεντικότερη μορφή τους. Τα τμήματα μας απαρτίζονται απο διαφορετικές ηλικίες και επίπεδα. Ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, συνεχίζουν μαθητές δημοτικού-γυμνασίου, έφηβους, φοιτητές, κατόπιν επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και γενικότερα απο ανθρώπους με πολύ μεράκι και όρεξη που έχουν πλήθος παραστάσεων στο ενεργητικό τους, πάρα πολλές πρόβες και με πολλή δουλειά έχουν καταφέρει να αποσπούν τις καλύτερες κριτικές όπου εμφανίζονται.
Διαθέτουμε ιματιοθήκη η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και φορεσιές ιδιαίτερες που δεν υπάρχουν σε άλλα βεστιάρια και έχουν κατασκευαστεί από τους καλύτερους και μοναδικούς στο είδος τους όπως Μπούλες και Γενίτσαρους από την Νάουσσα, Γέρους και Κορέλλες από την Σκύρο, Μέριο από τον Σοχό και πολλές άλλες.
Το Σωματείο μας έχει εκπροσωπήσει και προβάλει επάξια την πολιτιστική μας κληρονομιά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ιλίου, καθώς υπάρχουν συνεργασίες και με πολλούς άλλους Δήμους, και διάφορους άλλους φορείς όπως Σωματεία, Συλλόγους κ.α.
Σημαντική είναι η παρουσία του Σωματείου μας στην Ελληνική Τηλεόραση, σε διάφορες ποιοτικές εκπομπές που ασχολούνται σοβαρά με την παράδοση, από όπου μας δίνετε κάθε φορά η ευκαιρία να κάνουμε τις δικές μας πολιτιστικές προτάσεις.
Με σεβασμό στην παράδοση, με εικόνες - ήχους που είναι αναλλοίωτοι στην μνήμη μας μεταφέρουμε όχι μόνο τα βήματα αλλά και το ύφος της κάθε περιοχής προσεγγίζοντας την με ευλάβεια, δίνοντας πληροφορίες στους χορευτές μας όπως ακριβώς τα είχαμε διδαχθεί από τους παλαιότερους και καλύτερους χορευτές από κάθε μεριά της Ελλάδας.
Το Σωματείο μας είναι άμεσα συνεργαζόμενο με το Θέατρο της Δόρας Στράτου όπου οι ιδρυτές και χοροδιδάσκαλοι μας υπήρξαν επί σειρά ετών πρωτοχορευτές και δάσκαλοι. Κοντά σε αυτούς μαθαίνουν τον τρόπο διδασκαλίας του παραδοσιακού χορού, οι παλαιότεροι χορευτές του συγκροτήματος που κάνουν πολύ επιτυχημένα την πρακτική τους στον τομέα αυτό, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η Ελληνική Παράδοση θα είναι κοιτίδα του παραδοσιακού πολιτισμού για πάρα πολλά χρόνια.
Για εμάς στην Ελληνική Παράδοση ο χορός είναι τρόπος ζωής, είναι έκφραση συναισθημάτων, είναι έρευνα. Είμαστε μια οικογένεια η οποία μεγαλώνει αρμονικά ολοένα και περισσότερo.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΑΣ
Έφη Ρούτη
 Χοροδιδάσκαλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Ήπειρο. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία ενώ η αγάπη της για την Ελληνική Παράδοση και η ενασχόληση της με τους παραδοσιακούς χορούς από πολύ μικρή ηλικία την οδήγησε στο Χορευτικό της Καίτης Καρεκλά και του Ανδρέα Φραγκιαδάκη «Παρθενών» και μετέπειτα στο Θέατρο Ελληνικών Χορών Δόρας Στράτου. Εκεί ως πρωτοχορεύτρια και δασκάλα Παραδοσιακών χορών εργαζόταν από Μάιο έως και Σεπτέμβριο καθημερινά και με διπλές παραστάσεις Τετάρτη και Κυριακή στο ομώνυμο Θέατρο, ενώ το χειμώνα εκτός των μαθημάτων που παρέδιδε στο Θέατρο πραγματοποιούσε ταξίδια στο Εξωτερικό είτε για παραστάσεις είτε για Σεμινάρια σε ξένους και στον απόδημο Ελληνισμό. Από το 1985 έως σήμερα διδάσκει παραδοσιακούς χορούς σε πολλά Δημοτικά σχολεία του Ιλίου καθώς και στον Δήμο Ιλίου, στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου ενώ έχει διδάξει και σε πολλούς Εθνικοτοπικούς Συλλόγους και άλλα Σωματεία της Αττικής.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος φωτογραφίσεων με παραδοσιακές στολές και σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών εσωτερικού και εξωτερικού. Είναι υπεύθυνη έρευνας και μελέτης σε χορούς και φορεσιές της ιδιαίτερης πατρίδας της Ηπείρου ενώ πραγματοποιεί μεταπτυχιακό στον Ελληνικό Πολιτισμό. Έχει παρακολουθήσει και έχει διοργανώσει πολλά Σεμινάρια Παραδοσιακών Χορών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας ενώ η ενασχόληση της με τις παραδοσιακές φορεσιές και η προσωπική συλλογή της είναι ανεκτίμητη.
Τσούνης Βασίλης
 Χοροδιδάσκαλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Λοκρίδα και Αιτωλοακαρνανία. Σπούδασε Οικονομικά και είναι Σύμβουλος Παροχής Επενδυτικών Συμβουλών και Αντικρυστής στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1987.Η αγάπη του για τους Παραδοσιακούς χορούς τον οδήγησε στο Θέατρο Δόρας Στράτου όπου επί δεκαετίες υπήρξε πρωτοχορευτής και δάσκαλος. Με καθημερινή απασχόληση όλο το καλοκαίρι με διπλές παραστάσεις, ενώ τον χειμώνα παρέδιδε μαθήματα και πραγματοποιούσε περιοδείες στο Εξωτερικό είτε για παραστάσεις είτε για διδασκαλία. Από το 1983 διδάσκει σε Δήμους, Εθνικοτοπικούς Συλλόγους, Σωματεία , Σχολεία και στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου. Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική τον οδήγησε στην εκμάθηση κρουστών, πνευστών και έγχορδων παραδοσιακών οργάνων.
Το σωματείο μας καταπιάνεται με την εκμάθηση χορών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τα χορευτικά τμήματα αφορούν σε όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα. 
Πραγματοποιείται ξεχωριστό τμήμα εκμάθησης κρητικών χορών, ποντιακών χορών καθώς επίσης και τμήματα γυμναστικής και zumba. Στα πλαίσια της εκμάθησης του εκάστοτε χορού δίδονται πληροφορίες σχετικές με την περίσταση, τον τόπο και τη φορεσιά που τον χαρακτηρίζουν.

Δείτε το video:

Δεν υπάρχουν σχόλια: