powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για πώληση χύμα τσίπουρου στις λαϊκές αγορές


Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της αποστακτικής περιόδου (16 Οκτωβρίου) και όσοι φέτος είχαν παραγωγή σταφυλιών στην Ήπειρο, ετοιμάζουν τα καζάνια για να βγάλουν το πατροπαράδοτο τσίπουρο.
Ήδη, οι αρμόδιες Αρχές έχουν ενημερώσει για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αποσταγματοποιοί, προκειμένου να εκδώσουν την απαραίτητη άδεια  από το Τελωνείο Ιωαννίνων.
Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το υπαίθριο εμπόριο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης χύμα τσίπουρου στις λαϊκές αγορές, με μόνο παραστατικό την άδεια απόσταξης.
Αν και υποτίθεται ότι το τσίπουρο που παράγεται από μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), είναι για ιδιωτική χρήση, φαίνεται πως τώρα ανοίγει ο δρόμος για εμπορία του! 
Βέβαια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα αντιδράσουν έντονα οι επίσημοι αποσταγματοποιοί, την ώρα μάλιστα που η Κομισιόν πιέζει για κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης.
Δικαίωμα συμμετοχής, ως πωλητές, στις λαϊκές αγορές θα έχουν:
- Οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων,
- Οι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: