powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης


Ομιλία πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 12/01/2018, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας τόνισε πως με την ψήφιση των προαπαιτούμενων η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης επισημαίνοντας πως: «Είναι ένα ακόμη βήμα που, σε συνδυασμό με την έγκριση από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ανοίγει τον δρόμο για να οδεύσουμε με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής των Μνημονίων και την άρση της μνημονιακής επιτροπείας.
Φυσικά ο δρόμος μέχρι τότε ούτε εύκολος ούτε ανώδυνος είναι. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση, σωστός σχεδιασμός και σαφείς στόχοι, ώστε να διαμορφωθούν θετικοί όροι και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και με την κοινωνία όρθια».

Αναφέρθηκε στα θέματα του πολυνομοσχεδίου λέγοντας πως πολλά από αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν αντικείμενο νομοθέτησης και εκτός του ασφυκτικού μνημονιακού πλαισίου.
«Θέματα που λίμναζαν επί δεκαετίες για την επίλυση των οποίων αδιαφορούσαν τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η συντήρηση των πελατειακών τους σχέσεων και η αναπαραγωγή της εξουσίας, τα αποτελέσματα της οποίας γνώρισε πολύ καλά ο ελληνικός λαός».


Στη συνέχεια στάθηκε σε τρία ζητήματα του πολυνομοσχεδίου. Το πρώτο αφορά τον θεσμό της διαμεσολάβησης, με τον βουλευτή Άρτας να τονίζει πως αυτό που ο Διαμεσολαβητής καλείται να πράξει είναι να συμβιβάσει ουσιαστικά μία διαφορά ώστε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Ο θεσμός της διαμεσολάβησης ήδη εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης και μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν εκτός των δικαστικών αιθουσών και σε συνεννόηση μεταξύ των πολιτών», υπογράμμισε σχετικά για να συμπληρώσει: «Ο εν λόγω θεσμός αφορά μία σειρά συγκεκριμένων κατηγοριών υποθέσεων, οι οποίες μπορούν να λυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε οι διάδικοι να μην φτάνουν μετά από χρόνια ενώπιον των δικαστηρίων.
Είναι λάθος η άποψη που διατυπώνεται ότι ο Διαμεσολαβητής μετατρέπεται σε οιονεί Δικαστή αφού δεν εκδίδει δικαστική απόφαση ούτε τέμνει τις διαφορές των πολιτών. Αυτό που καλείται να πράξει είναι να συμβιβάσει ουσιαστικά μία διαφορά ώστε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, χωρίς βέβαια να δεσμεύει τα μέρη να την αποδεχτούν καταλήγοντας εν τέλει στη δικαστική οδό. Δεν τίθεται επομένως ζήτημα ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης».
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν στον εξορθολογισμό του κτηματολογίου ανέφερε πως «πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταρρύθμιση που δημιουργεί έναν ενιαίο τρόπο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καταχώρησης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια, με εφαρμογή ενιαίων κανόνων και τη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
Συστήνεται νέος ενιαίος φορέας με την επωνυμία “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες», για να προσθέσει ακόμη ότι: «Ο νομικός έλεγχος και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών συνιστά άσκηση δημόσιας εξουσίας και επομένως δεν μπορεί παρά να ανατεθεί σε όργανο που ανήκει στο κράτος.
Η κυριότητα και η συναφής διαχείριση είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.  Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης αφού σε συνδυασμό με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελούν κεντρικά αναπτυξιακά εργαλεία».


Το τρίτο ζήτημα είναι ο συνδικαλιστικός νόμος και θέματα που αφορούν την απεργία, όπως ο τρόπος κήρυξής της, με τον Βασίλη Τσίρκα να επισημαίνει πως: «Οι προωθούμενες παρεμβάσεις δεν αφορούν συνολικά την απεργία και δεν συρρικνώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων σε αυτήν. Η μόνη αλλαγή αφορά στον κανόνα της απαρτίας στη λήψη απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία και σε καμία περίπτωση τα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις».
Επιπλέον ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια σειρά από θετικά αποτελέσματα που κατάφερε η Κυβέρνηση προς όφελος των εργαζομένων και προς ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δυνατότητας. «Όσοι φωνάζουν σήμερα ξεχνάνε την αποτροπή του λοκάουτ που ζητούσαν το ΔΝΤ, η Νέα Δημοκρατία και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβάλλουν τη γραμμή τους στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.
Ξεχνάνε την προτεραιοποίηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων έναντι των τραπεζών στις υπό πτώχευση επιχειρήσεις, απόφαση που έρχεται να ανατρέψει την ίδια μνημονιακή υποχρέωση που είχαν επιβάλλει από το πρώτο κιόλας μνημόνιο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με τους δανειστές. Και βέβαια ξεχνάνε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που πέτυχε η Κυβέρνηση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των δανειστών και του ΣΕΒ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βασίλης Τσίρκας υπογράμμισε: «Ακόμα και σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολιών η παρούσα Κυβέρνηση αποτυπώνει το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής πόρων και προχωράει σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, χωρίς τα λάθη, τις παθογένειες και την πελατειακή αντίληψη του παρελθόντος.
Το τέλος των μνημονίων αποτελεί για εμάς το μέσο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική χωρίς την πνιγηρή επιτροπεία. Το 2018 η χώρα αλλάζει σελίδα και όταν θα φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο λαός θα ξέρει ποιος τον έβγαλε από την περιπέτεια των μνημονίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: