powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τήρησε το έθιμο ''Τσούγκρισμα Κόκκινου Αβγού''


Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ηπειρωτισμού στην Μακεδονία και Θράκη υπηρετεί την διάσωση, διατήρηση και διάδοση της ηπειρωτικής παράδοσης και λαογραφίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εκδήλωση ''τσούγκρισμα κόκκινου αβγού'' η οποία πραγματοποιείται σχεδόν τρεις δεκαετίες στην ΗΕΘ μετά από πρόταση των αείμνηστων Φρόσως Βαρδάκα, Βασιλικής (Κούλης) Στάσα και Ελένης Βαλαούρη.
Πολλοί έχουν την απορία γιατί διοργανώνουμε αυτή την γιορτή . Η απάντηση είναι απλή. Όπως για το καλό του χρόνου κόβουμε την βασιλόπιτα , έτσι μετά την Κυριακή του Θωμά συναντιόμαστε στην ΗΕΘ όσοι προσδοκούμε Ανάσταση νεκρών και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αβγά (γιατί αυτό συμβολίζει το σπάσιμο τους) όχι πολύχρωμα ,γιατί το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και την θυσία του Χριστού.
Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 από τις 10.00 το πρωί άρχισε η προσέλευση στην αίθουσα του συλλόγου στην Στρατηγού Καλλάρη 2 στην παραλία , όπου οι προσκεκλημμένοι, Ηπειρώτες, εν ενεργεία και μη μέλη της ΗΕΘ, φίλοι της Ηπείρου καθώς και εκπρόσωποι Αρχών της πόλης, απόλαυσαν τον καφέ, το τσάι του βουνού ζεστό ή κρύο, το τσίπουρο και το μπισκοτολούκουμο μαζί με το τσουρέκι και τσούγκρισαν τα κόκκινα αβγά. 
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν εξαιρετική τόσο που κάηκε ο ηχητικός εξοπλισμός και δεν είχαμε ούτε μικρόφωνο ,οπότε την προσφορά δώρων δεν ακολούθησαν ηπειρώτικα τραγούδια και χορός. Όμως το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ το ψάλλαμε με την ψυχή μας και ακούστηκε μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Η παραδοσιακή εκδήλωση ήταν προσφορά της επιχείρησης πουλερικά Γιάννης -Το Κοτέτσι -ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ | ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ tokotetsi.com/ (Μενεξέ 11) και της ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ Αθηνάς Τοτοκώτση στην μνήμη των γονέων της Μαργαρίτη και Αλεξάνδρας και του ευεργέτη της ΗΕΘ Βασίλη Γκέλη ώστε η όποια οικονομική συμβολή των προσκεκλημένων να μείνει ως καθαρό κέρδος για να καλυφθούν οι δαπάνες λειτουργικών αναγκών της Εστίας.
Υπάρχει μερίδα της ηπειρωτικής κοινότητας που δεν συμφωνεί με την παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων των Αρχών στις εκδηλώσεις της Εστία μας . Η ΗΕΘ έχει την πόρτα ανοιχτή όπως οι εκκλησίες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όσοι σέβονται και τιμούν τον χώρο και τα πρόσωπα είναι ευπρόσδεκτοι στην ΗΕΘ.
Δεν μπορούμε να είμαστε μεταξύ μας θαρρείς και εκπροσωπούμε την Αδελφότητα του χωριού μας. Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης αποτελεί το σωματείο που εκπροσωπεί την Ενιαία Ήπειρο και πλησιάζει την όγδοη δεκαετία ενεργούς παρουσίας στη Θεσσαλονίκης από το 1940 έτος ίδρυσης της από τον σοφό αντιστασιακό Καθηγητή της Νομικής και διεθνούς φήμης επιστήμονα Περικλή Βιζουκίδη. Και δόξα τω Θεώ η ανάληψη της προεδρίας του ΔΣ της ΗΕΘ από τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Μηνά Βασάκο Προϊστάμενο στα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, συνετέλεσε στον σεβασμό και την διαφύλαξη των παρακαταθηκών που μας άφησαν ο Βασίλης Γκέλης και ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος.
Και επειδή όλοι οι καλοί χωράνε και η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης είναι στις αξίες της πιστή και στο παρόν ενεργή , ευχαριστεί όσους με την παρουσία τους υποστήριξαν την προσπάθεια του ΔΣ να παραμείνει άσβεστος ο φάρος του Ηπειρωτισμού-Εθελοντισμού στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης συνοδευόμενος από τον Βουλευτή του κόμματος του στην Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Σαρίδη εγγονό του άταφου ήρωα του 1940 Ιωάννη Σαρίδη
ο δικηγόρος, δημοσιογράφος και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
ο πολιτικός μηχανικός και π.βουλευτής και υπουργός Γιώργος Ορφανός 
ο Δρ. Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Μηχανικός Ανδρέας Στοϊμενίδης εκπρόσωπος της κας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ,όπου είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, συνοδευόμενος από τον Μιλτιάδη Παλιούρα εκπρόσωπο του Συλλόγου τεχνικών-μηχανικών Ελλάδος
ο Συνταγματάρχης Πεζικού Μποζίνης Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Αντιστρατήγου Ιωάννη Μπίκου Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού -NRDC-GR, συνοδευόμενος από τον Ανθλγο(ΔΒ) Κοψαχείλη Δημήτριο
ο Αστυνομικός Διευθυντής Δούβαλης Κώστας ως εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης 
η Αστυνόμος Β΄ Γεωργίου Ζωή η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό της Αστυνομικής Υποδιευθύντριας Παρασκευής Παπαγεωργοπούλου, ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον Αστυφύλακα Αργυρό Νικόλαο 
ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου
η Κατερίνα Δημάρατου Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολιτισμού Δήμου Κόνιτσας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου
ο δικηγόρος Δημήτρης Κούβελας Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης
ο Αντιστράτηγος ε.α επίτιμος ΒΎ/ΓΕΣ Τσιτσιμπίκος Χαράλαμπος
ο π. ΓΓ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος
η πολιτευτής Θεσσαλονίκης Βασιλική Νάκου μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Δημοκρατίας ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'' 
η Δήμητρα Παπαδοπούλου ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας ΑΠΘ μεγάλη δωρήτρια ΗΕΘ
ο Βασίλης Δημητρούλας Πρόεδρος ΚΑΠΗ Βασιλικών
ο Μιχάλης Παπανούσης Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων ''Ο Παύλος Μελάς''
η Βιβή Ζαριανοπούλου -Κωστοπούλου ΓΓ ΔΣ Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης 
η Δήμητρα Παπαγιάννη ΓΓ ΔΣ Συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί επικοινωνίας: 
apirotan1940,
thessanavasi,
parakalamoscity,
tzourlakos,
Μαντείο της Δωδώνης,
Πρωινός Λόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: