powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Συνάντηση του Γιάννη Στέφου με το σωματείο ιδιοκτητών καφέ, μπαρ, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Ιωαννίνων



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος συναντήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου με το πρόεδρο Χρήστο Τάτση και τον ταμία Σταύρο Νταή του Σωματείου Παμβώτις, σωματείο ιδιοκτητών καφέ, μπαρ, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Ιωαννίνων Παμβώτις.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες του νομού με τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ. Τα μέλη του σωματείου παρέθεσαν στον βουλευτή μια συνολική εικόνα αλλά και προσωπικές εμπειρίες από τον τρόπο που κινείται η ΑΕΠΙ ζητώντας προκλητικά χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες απειλώντας τους με μηνύσεις και αυτόφωρες διαδικασίες. 
Ο κ. Στέφος από την πλευρά του ενημέρωσε τα μέλη του σωματείου για τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση με στόχο να ρυθμίσει το χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα και να θέσει όρια στη μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΑΕΠΙ. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών ήταν η θέσπιση κρατικής επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, που εδώ και περίπου έναν χρόνο προσπάθησε να ανιχνεύσει και να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον τρόπο και τις μεθόδους που λειτουργούσε η εταιρεία. Το επόμενο βήμα έπειτα από τα ευρήματα της επιτρόπου αλλά και των ορκωτών λογιστών για την χρόνια κακοδιαχείριση της ΑΕΠΙ είναι η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων υπό κρατική εποπτεία ώστε να αναλάβει τη συλλογική διαχείριση. Ο βουλευτής υπογράμμισε σε αυτό το σημείο τα οφέλη που θα υπάρξουν τόσο για τους καλλιτέχνες (σύνθετες, στιχουργούς, τραγουδιστές) όσο και για τους καταστηματάρχες. Αφενός οι πρώτοι θα δουν μια δίκαιη κατανομή των πόρων από τα πνευματικά δικαιώματα και αφετέρου οι καταστηματάρχες θα πληρώνουν στο κράτος μια εύλογη αμοιβή για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής, η οποία θα ρυθμιστεί μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο συναίνεσης με τα επαγγελματικά σωματεία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επέλθει ισορροπία, καθώς θα σταματήσουν οι εκβιασμοί, οι χιλιάδες αγωγές και δικαστικές διαμάχες, που έχουν ταλαιπωρήσει για τόσο καιρό το χώρο, δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα από την πλευρά των επαγγελματιών προς τους καλλιτέχνες.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο βουλευτής, ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για τη συνάντηση και την ενημέρωση, τονίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που δούλεψε συστηματικά με στόχο τη δίκαιη ρύθμιση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: