powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Το Κερατσίνι τιμά τη μνήμη του Γεωργίου Καραϊσκάκη την Kυριακή 13 Μαΐου 2018



Κυριακή 13 Μαΐου 2018, πρωί (9.30, Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, κατάθεση στεφάνων, ομιλία) και απόγευμα (19.30', πανηγυρική εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού, με χορωδιακά και ορχηστικά σχήματα, παραδοσιακούς χορούς και δεξίωση). 
Θα είμαστε εκεί. Στα Ταμπούρια, στο Κερατσίνι. Ημέρα μνήμης του Ηπειρώτη Αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, του Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης, του Ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη. Θα είμαστε εκεί, για να τιμήσουμε την μνήμη του γιού της καλόγριας, αλλά και να καταθέσουμε τον ]σεβασμό μας στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που σεβόμενος την Ιστορία, αποδέχεται τα αυτονόητα, ότι ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε στην Σκουληκαριά Άρτας και όχι, όπου αλλού έχουν καταχωρήσει, οι παραχαράκτες της Ιστορίας μας, ως τόπο γέννησης του.
Άλλη μια μέρα μνήμης Γεωργίου Καραϊσκάκη έρχεται. Είναι η σειρά του Κερατσινίου και του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας να τιμήσει τον ήρωα, που σε μια σύμπτωση της Ιστορ   ίας, τίμησε με την παρουσία του και την δράση του το χώρο και άφησε ανεξίτηλα σημάδια πάνω στο λόφο που έστησε το ταμπούρι του. Λόφος που έκτοτε απέκτησε νέο όνομα "Ταμπούρια", που ως ιστορική μνήμη κυριάρχησε σε όλη την περιοχή, άντεξε η ονομασία στο χρόνο, παρά την εκτεταμένη εποίκιση από νέους κατοίκους προερχόμενους από την Μικρά Ασία, μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε. Τόσο έντονο το Σημάδι του, και τόσος μεγάλος ο σεβασμός που έδειξαν οι νέοι κάτοικοι-πρόσφυγες, που παρά την σαρωτική αλλαγή τοπωνυμιών που επέβαλλαν στους νέους τόπους κατοικίας τους, για να θυμούνται τις χαμένες πατρίδες, τα ''Ταμπούρια'' του Καραΐσκάκη έμειναν ανέγγιχτα.
Αποτέλεσμα αυτού του σεβασμού είναι και  η αναγνώριση της Σκουληκαριάς του ορεινού όγκου των Ραδοβυζίων Άρτας, ως γενέτειρας και ιδιαίτερης πατρίδας του Ήρωα. Αυτόν τον σεβασμό τον εκδηλώνουν με ιδιαίτερη θέρμη ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η εκπαιδευτική κοινότητα, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι τοπικοί ιερείς και όλοι οι κάτοικοι, Στους Ηπειρώτες και στους συμπατριώτες του Ήρωα, κάθε φορά, που ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση τους, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις μνήμης που έχουν θεσπίσει και διοργανώνουν την 2η Κυριακή του Μαΐου, κάθε χρόνο. Σε αυτή την τιμή που γίνεται στους Ηπειρώτες και την οργανωμένη ηπειρωτική αποδημιά, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Αδελφότητα Σκουληκαριτών Άρτας και την Ομοσπονδία Ραδοβυζινών Άρτας, θα ανταποκριθούμε και φέτος, για να αισθανθούμε ξανά το ρίγος και την συγκίνηση από το προσκύνημα στο Εκλησάκι του Αγίου Νικολάου, όπου έλαβε την τελευταία του "μεταλαβιά" και να του αποδώσουμε τον σεβασμό μας, καταθέτοντας Δάφνινο Στεφάνι.
Θα είμαστε όλοι εκεί!!!

Κώστας Κωνής
Αντιπρόεδρος ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: